Historie a současnost skautského Domečku

 Zamotanou situaci okolo rožnovské klubovny Domeček vysvětluje dlouholetý člen a střediskový vůdce rožnovského Junáka Zdeněk Rýpar: 

 

    Junák - Skaut má v Rožnově dlouhou historii a bohatou tradici. Pokud to společenská situace umožňovala, vždy zde pracovaly oddíly skautů a skautek.

     V roce 1971 byla ukončena činnost organizace v rámci normalizačních opatření. Veškerý majetek, včetně nemovitého - bývalé skautské klubovny - byl převeden do majetku města Rožnova. Dnes je v této budově umístěna Iskérka o.p.s, dříve zde bylo Středisko volného času dětí a mládeže.
    Po znovuobnovení činnosti Junáka po roce 1989 organizace žádala město o vrácení svého majetku, ale marně.
Tady se datuje prvopočátek historie našeho skautského Domečku. Naší organizaci byl poskytnut městem místo původní budovy objekt v areálu MŠ 1. máje. Původně tento starší dům sloužil jako zázemí stavebním dělníkům budujícím sídliště 1.máje a MŠ. Pak byl dlouhodobě prázdný a posléze vybydlen bezdomovci.

    Skauti se však jen tak ničeho neleknou. Začali jsme budovu vyklízet, čistit, opravovat, malovat. Vše svépomocně, s rodiči našich dětí. Udělali jsme udělali nové rozvody vody a elektřiny, opravili střechu a Domeček jsme vybavili tak, aby se zde  mohly scházet a pracovat děti v oddílech. Sami jsme budovu i zateplili.
   Tato počáteční fáze byla hodně pracovně i finančně náročná. Jen nesmírným úsilím a nadšením všech vůdců, rádců, dětí a jejich rodičů se vše podařilo.
Junák, svaz skautů a skautek, jako čerstvě znovuobnovená dětská nezisková organizace, v té době neposkytoval žádné investiční dotace. Střediska skautů  si musela na svou činnost sehnat finance sama. Vše se muselo pokrýt z akcí pořádaných skauty a z dobročinných darů. S dofinancováním nám pomáhaly rožnovské firmy a podnikatelé -většinou rodiče našich skautů, za což jim patří velký dík.

    V roce 1993 nám jedna rožnovská firma nabídla zaplacení celoroční spotřeby elektrické energie Domečku. Za to po středisku chtěla na půl roku zastavit naši nemovitost jako dozástavu na dosažení svého úvěru u Komerční banky.Na první pohled to nevypadalo nebezpečně a koho by napadlo, že někdo chce dětskou organizaci podvést a okrást. Ale bohužel se toto stalo skutečností. Vedení firmy po obdržení úvěru ve výši několika milionů firmu vytunelovalo a zmizelo.
   Tím jsme byli vtaženi spolu s 8 dalšími subjekty do vleklého soudního sporu a byli postaveni do role dlužníků. Tento dluh přeprodala KB nizozemské vymahačské firmě, ta jej pak přeprodala za několik let zpět do Česka. Soudy o uznání a vyrovnání dluhu probíhaly od roku 1994 až do roku 2020, což jsme dozvěděli až zpětně. My jsme k těmto soudům nebyli zváni, takže jsme se jich nemohli účastnit a o jejich průběhu a ani výsledcích jednání jsme nebyli informováni.

   V roce 2020 padl finální soudní verdikt proti němuž se nelze odvolat, že za dluh ručíme cenou své nemovitosti. Po dvouletém právním úsilí byla v únoru 2022 dohodnuta cena 1.400 000 korun, kterou jsme povinni zaplatit do 20.7. tohoto roku, aby bylo zrušeno zástavní právo a o Domeček jsme nepřišli. Náčelnictvo Skautu nám v této krizové situaci velmi pomohlo tím, že nám na dluh poskytlo půjčku, kterou mu ale musíme splatit.
     Vzhledem  k tomu, že budovu využíváme ke své činnosti a k uskladnění materiálů pro táborové základny a opravdu bychom o ni jako o svou domovskou základnu nechtěli přijít, rozhodli jsme se touto cestou požádat širokou veřejnost, přátele a podporovatele skautu a všechny dobré lidi o pomoc na záchranu Domečku.

   Předem děkujeme za jakoukoliv finanční podporu, která nám Domeček pomůže zachránit.

Komentáře